luni, 3 decembrie 2012

Cum ne influenteaza viata calculatorul.



Computerele,jocurile video si internetul sunt,fie ca vrem,fie ca nu vrem,parte din viata noastra.Folosirea computerelor a depasit pragul birourilor si al universitatilor,devenind o sursa de amuzament si o modalitate de petrecere a timpului liber.
Nu putine sunt situatiile cand din elevi foarte buni la invatatura, copiii ajung printre codasii clasei, care cu mare greutate reusesc sa obtina note de trecere. Un numar important de foarte tineri utilizatori la care s-a observat dependenta de jocurile pe computer sau de messenger au si mari modificari de comportament.

Din copii extrem de sensibili, ei devin agresivi, izolati, comunica foarte greu  atat cu familia, cat si cu colegii sau profesorii, inchistandu-se in propria carapace. De cele mai multe ori, prima intrebare pe care o adreseaza copiii psihologilor este de ce parintii lor au voie la calculator, iar lor li se interzice acest lucru, de ce adultii stau pe messenger ore intregi, iar la ei acest fapt este considerat dependenta.
Ce nu inteleg copiii este faptul ca in orice comunicare directa sunt puse in practica toate cele cinci simturi, pe cand prin aceste discutii pe Internet mimica, gesturile, si chiar cuvintele lipsesc. O prietenie pe net este lipsita de orice sentimente de afectivitate, acestor copii fiindu-le teama sa mai realizeze contacte cu ceilalti apropiati varstei lor, ajung sa nu mai fie in stare, de fapt, sa socializeze. in perspectiva li se dezvolta agresivitatea, se inchid in ei, ajung sa foloseasca doar un limbaj specific, prescurtat.

Copiii tind sa-si petreaca tot timpul liber in fata calculatorului, eventual impreuna cu prietenii, daca au la indemana o retea de calculatoare. Adultii obsedati de computer prefera sa minta in legatura cu numarul de ore petrecute in fata monitorului. Principalele cheltuieli din viata unui dependent sunt legate de obiectul „viciului”: accesorii mai scumpe, banda de Internet mai larga, monitor mai performant.
Dintre efectele fizice, Sindromul de tunel carpian este principala problema pe care o va resimti o persoana care petrece multe ore la computer. Insomniile, tulburarile grave ale somnului sunt alte probleme de sanatate care vor aparea. Durerile de cap si problemele ochilor sunt, de asemenea, foarte comune in cazul dependentilor de jocuri, ca si neglijarea aspectului exterior si a masurilor de igiena: dinti cariati, par murdar, haine nespalate. in cazul dependentilor cu vechime pot aparea chiar depresia, isteria si paranoia.
Ca o concluzie - copiii se pot bucura de calculator daca acesta este folosit cu cap. Parintii care isi supravegheaza copiii cand acestia utilizeaza calculatorul pot fi mai linistiti ca aproape totul este in siguranta.
Calculatorul face parte din valul viitorului, dar tehnicile vechi de invatare si educatie nu trebuie uitate sau date deoparte. Un copil trebuie sa interactioneze fizic cu alti oameni si nu trebuie sa invete absolut totul la calculator.

Care sunt simptomele dependentei de calculator?
  • Majoritatea timpului liber este rezervat calculatorului.
  • Copilul adoarme la scoala sau este foarte obosit.
  • Copilul are rezultate proaste la scoala, nu-si poate face temele.
  • Notele sunt tot mai proaste.
  • Copilul minte in legatura cu folosirea calculatorului, nu recunoaste ca sta prea mult in fata ecranului.
  • Tanarul alege sa se joace la calculator in loc sa se intalneasca cu prietenii.
  • Copilul renunta la activitatile care inainte ii placeau (sportul, plimbarile cu prietenii).
  • Cand nu poate sa se joaca la calulator, copilul devine nervos, nelinistit.

Simptomele fizice nu intarzie sa apara
  • Insomii si probleme de somn.
  • Durere de spate si de gat.
  • Dureri de cap.
  • Ochi uscati, care ustura.
  • Mesele devin neregulate.
  • Igiena devine precara, copilului nu-i mai pasa cum arata sau ce parere au ceilalti despre el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu